domingo, 8 de junio de 2008

BARRANCO DE SACS

Este fin de semana hemos optado por acercarnos al valle de Benasque. Eriste, Galantes y similares aún llevan demasiado caudal como para aventurarse en ellos, así que Juanma, Laia y yo hemos optado en esta ocasión para descender uno de sus vecinos, difícil de encontrar con agua: el Barranco de Sacs.




















Se trata de un barranco de carácter abierto en general, que lleva agua cuando los demás están imposibles. Su acceso es duro pero proporciona bonitas vistas, sobre todo desde el collado de Ixeia.

























Tiene multitud de rápeles y es muy resbaladizo. Su inicio es abierto y los primeros rápeles se desarrollan en rampas sin mucho interés, aunque tiene puntos emocionantes siempre que se haga
con agua.









































Algunas instalaciones son delicadas por lo resbaladizo de la roca, pero tienen anclajes suplementarios que permiten montar pasamanos recuperables para llegar hasta ellas. Tras los primeros rápeles y una zona de resaltes el barranco se engorga, aunque sin llegar a estrecharse demasiado, y el agua se concentra.





















































La última parte del descenso se abre al valle de Benasque, que podemos ver más abajo. Rematan el barranco tres rápeles de 25 metros, el primero de los cuales forma un divertido "rulo" que añade un punto emocionante al descenso.










































Más información


No hay reseñas de este barranco en internet, al menos por ahora. Encontraremos los datos necesarios para su descenso en:

  • Guía de descenso de cañones y barrancos. Pirineos. Eduardo Gómez y Laura Tejero, Ed. Barrabés, 2002
  • Aragón. Gargantas y barrancos 2. Pirineo central. Fernando Biarge y Ana Biarge, 1991


6 comentarios:

Ebrecanyoners i Ebrespéléologie dijo...

Ei, felicitats Xavier, no es gens fàcil agafar el Sacs amb aquest caudal.

Veig que encara hi ha bastanta neu a les zones altes de la Vall, creus que aguantarà unes tres setmanes¿? es que és llavors quan acabo exàmens (tinc un mono de barrancs brutal) i pensaba puijar uns dies a algun lloc del Pirineu amb algun dels companys maltrabajes, i Benasc pinta prou bé.
Si us voleu apuntar, seria del 1 al 6 de Juliol. Estic obert a propostes.
A per cert, tens alguna foto dels "grans" de la zona? deuen estar pasadíssims, i si encara queda desgel per d'aquí tres setmanes seria una triumfada.

parlem

(saba)

Xavi Guerrero dijo...

Hola Saba!

No sé si aguantarà fins d'aqui a tres setmanes, dependrà del temps que faci fins llavors... Als grans ni ens vàrem apropar, uns amics de la zona ens van dir que anàven passadíssims. Una llàstima, a veure la propera!

De l'1 al 6 de juliol treballo... però si ho deixeu per la setmana següent, us acompanyo a la zona! Que ja tinc ganes de tornar a l'Eriste, i de conèixer els Galantes...

Salutacions. ;)

Ebrecanyoners i Ebrespéléologie dijo...

uff, es que els únics dies de festa que tinc són aquests, ja que la setmana seguent començo a treballar.

Una cosa que podriem fer és parlar un cap de setmana que ens anés bé a tots i quedar per fer barrancs a algun lloc del Pirineu tots els bloggers, i altres que es vulguin apuntar, evidentment.
bueno, aquí ho deixo, parlem

salut

(saba)

David 'sml' Domingo dijo...

Eiii, veig que al final vau mullar-vos per Benasque. Als Ports encara quedava aigua també ;)

Pots posar alguna foto del rulo que parles? Potser vaig al pont de Sant Joan pels pirineus i si no es poden fer els grans s'hauran de fer aquests més petits i el Sacs té números.

Com et vaig dir per telèfon, aquesta setmana que ve jo la tinc plena, per això estic barranking a tope aquesta.

I bona idea Saba de quedar els bloggers. Jo del 1 al 4 de Juliol si ho tinc lliure per fer alguna cosa si accepteu negats com jo =)

Parlem ;)

Xavi Guerrero dijo...

Hola Sml!

Tens dues fotos del "rulo" més amunt. L'aigua baixa per l'esquerra hidrogràfica de la cascada, i salta cap a la dreta i amunt deixant un espai per sota. Travessar-lo de peu no dona problemes, tret que l'aigua et dona a la cara i no es veu res durant un moment. No és precisament el rulo de l'Eriste, eh? Però no està malament tractant-se del Sacs...

A reveure!

Ebrecanyoners i Ebrespéléologie dijo...

Iep, sml, pos perfecte, parlem pel correu i a vore se s'anima algú mes.

Ja anirem parlant de que podem fer, que encara queda temps per veure com evolucionen els caudals.

Saba

Related Posts with Thumbnails